Q&A

 

Hvad kan du godt lide ved at være forfatter?

Jeg elsker at udforske verden og mennesker i små bidder gennem historierne, og jeg elsker friheden til at tilrettelægge mit arbejdsliv, som jeg synes. Jeg havde en ganske kort periode, da jeg var yngre, hvor jeg troede, at jeg skulle ”være noget med mennesker”. Men jeg er ikke egnet til at blive psykolog eller sygeplejerske eller sådan noget, og jeg føler faktisk, at jeg på en eller anden måde arbejder med mennesker, når jeg skriver mine bøger.

 

Hvordan kan du leve af at skrive?

De fleste forfattere tjener deres penge på noget andet end at skrive bøger, lader jeg mig fortælle – de holder foredrag eller arbejder med kommunikation eller har et helt andet job ved siden af. Jeg vil gerne leve af at skrive bøger, så jeg lever af bibliotekspenge og royalties (og legat det ene år, jeg indtil videre har været heldig at få tildelt et beskedent beløb).
Nu skulle man tro, at eftersom jeg lever for omkring en SU om måneden (det er ingen hemmelighed – min primære indtægt er bibliotekspengene, og de tal ligger offentligt), så må jeg have en rig direktørmand, der kører Audi og arbejder hele tiden. Det har jeg ikke. Min mand arbejder 28 timer om ugen og tjener heller ikke alverden. Vi vægter frihed højere end indkomst, og jeg synes virkelig ikke, vi mangler noget.

 

Hvorfor skriver du romance?

Et bedre spørgsmål ville faktisk være: Hvorfor ventede du så mange år med at begynde at skrive romance? For når jeg tænker over det, kan jeg faktisk huske, at en af mine yndlingsbeskæftigelser som barn og ung var at digte kærlighedshistorier oppe i hovedet. Jeg husker det, som om jeg mest læste gys, når jeg læste bøger, men jeg havde alligevel også noget med kærlighedshistorier. Det fremgår også ret tydeligt af de fleste af mine ungdomsbøger, men det var først, da ideen til Hjerterdame dukkede op, at jeg gik all in. Mens jeg skrev den, vidste jeg ikke engang, at det var en romance, jeg skrev (jeg er ikke sikker på, jeg vidste, hvad en romance var). Jeg troede bare, det ville blive en YA eller NA om at finde sig selv.

 

Hvordan fik du ideen til Hjerterdame-serien?

Jeg sad en sen aften (okay, klokken var måske kun 21.30, men min mand var gået i seng, og jeg var nok på vej) og læste clickbait-artikler om amerikanske lærerinder, som havde haft forhold til deres elever. Nogle af dem var blevet gift, nogle af dem var endt i fængsel. Jeg syntes, det var så fascinerende, og jeg undrede mig virkelig over, hvordan sådan en historie ville se ud på dansk, og hvorfor i alverden jeg aldrig var stødt på den ide udført på bog før.

 

Hvad er dit yndlingsromancepar?

Nu er det nok meningen, at jeg skal svare et eller andet af Colleen Hoover, men jeg er faktisk ikke særlig romance-belæst (eller bare generelt belæst) og bliver nok nødt til at svare Carrie & Quinn. Og hvis du er romance-fan og det ikke umiddelbart siger dig noget, så er det, fordi parret stammer fra Homeland (og egentlig ikke rigtig er et par). Jeg kan stadig tage mig selv i at søge ”Carrie Quinn kiss” på YouTube for at finde deres første og eneste, men dog, hvis du spørger mig, totalt legendariske kysse-scene i slutningen af sæson 4. Jeg dør over, hvor godt den scene er konstrueret, og hvor stor en forløsning det var, da den endelig kom. Jeg havde siddet i tre sæsoner og tænkt: Æh, er det kun mig, der kan se, at de to er skabt for hinanden? Er det ikke meningen, de skal finde sammen eller hvad? Er det bare mig, der bilder mig noget ind? Jeg elsker virkelig romance, der opstår andre steder end i en klassisk romance, den lidt underspillede slags.

 

Hvad læser du selv?

Jeg læser desværre ikke så meget lige for tiden. Mest fordi jeg ikke har tid til det, og måske også lidt, fordi jeg er blevet doven. Det er nogle gange lidt nemmere at gå nettet for at få sit dopaminfix, når jeg endelig har lidt tid for mig selv. Men jeg læser forskellige genrer. Ikke så meget hardcore romance. Jeg har heller ikke rigtig nogen yndlingsforfatter, men plukker lidt hist og her. Jeg er begyndt at gemme forskellige bøger på Goodreads for at huske alle de særligt gode læseoplevelser, jeg har haft, for ellers glemmer jeg dem. Du kan se min liste, som løbende opdateres langsomt, her: https://www.goodreads.com/author/show/4052263.Julie_Clausen.

 

Hvorfor kan jeg ikke finde dig på Instagram?

Det korte svar ville være at henvise til det interview, der ligger offentligt på DR, hvor jeg har udtalt, at ”sociale medier er roden til alt ondt” (https://www.dr.dk/nyheder/kultur/boeger/et-knald-med-en-gymnasieelev-eller-et-kedeligt-parforhold-julie-paa-27-skriver). Jeg kan, som det måske fremgår, nogle gange godt blive lidt sort/hvid i min retorik.

Det lidt længere svar er, at jeg ikke ville være god til det – ville ikke være god til at dele så meget så offentligt, at tage selfies, at eje en smartphone. Men jeg orienterer mig på Instagram, fordi jeg er fuldkommen afhængig af det fix, det giver mig at snage i andres virkelig fine liv og billeder, og så selvfølgelig, fordi jeg gerne vil følge lidt med i, hvad I synes om mine bøger under hasttagget #julieclausen. Så selvom jeg ikke er derinde (officielt), så ser jeg alt, hvad der bliver skrevet, og jeg er super taknemmelig for, at I læser mine bøger, tager billeder af dem og anmelder dem.

Hvis du gerne vil i kontakt med mig, så er jeg på Facebook (jeg har det lidt bedre med Facebook), og ellers er du meget velkommen til at sende mig en god, gammeldags mail. Jeg elsker at få mails (især hvis det ikke er DAO’s ”Vi har leveret en pakke til dig”, når man klokken fire om morgenen allerede er blevet vækket af, at pakken bliver smidt på trappen, og man ligger og tager sig selv i at tænke, om indholdet har overlevet og om det i øvrigt kan tåle frost).